top of page
Ara
  • Yazarın fotoÄŸrafıBarış Işık

Kaf Sin Kaf

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2020

Rum, İtalyan, İngiliz ve Ermeni takımlarının mücadelesinden oluşan ligde, Türk gençlerinin futbola ilgi duyması kutsal bir amaçla başlar; vatan sevgisi, futbol aracılığı ile gençlerin örgütlenerek, birlik ve beraberliklerini ayakta tutacaklarına inananlar içlerindeki milli heyecan ile 1 Kasım 1912 yılında Karşıyaka’yı kurdular. İzmir’in ilk Türk kulübü İtilafçı Müdafaa-i Milliye Cemiyeti’nin desteğiyle Karşıyaka Mumarese-i Bedeniye adıyla kuruldu.

Karşıyaka Kulübü kurucularından Zühtü Işıl ‘…İttihat-ı Terakki Fırkası hürriyeti ilan ettiği gün o gün bizlerde yaşasın hürriyet diye bu heyecanlı günleri alkışlamıştık. Memleket bizimdi ama hakim olan başkalarıydı. Hürriyet ilanı ile Türk’üz diye övünmek ihtiyacını duymaya başlamıştık. Her alanda duyulan bu ihtiyaç bizi sporda örgütlenmeye itti’ diyerek Milliyetçi yapısını ortaya koymuştur. Zühtü Işıl Kurtuluş Savaşı’nda çarpışmış, İngilizlere esir düşmüş ve Fahrettin Altay Paşa ile İzmir’e giren süvarilerin arasında yer almıştır. Zühtü Işıl esir kampında bile futbol takımı kuracak kadar futbol aşığıydı.

Bir diğer kurucu olan Örnekköylü Hüseyin Odabaşı da bir Kurtuluş Savaşı kahramanıdır ve İstiklal Madalyası sahibidir. K.S.K’nin bir diğer kurucusu Süreyya İplikçi ise, Milli Mücadeleyi desteklediği için Yunan Kralı Konstantin’in emri ve İzmir işgal Kumandanı Steryadis’in eliyle Atina’ya sürgün edilmiş ve idam cezasına çarptırılmıştır. Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda pek çok insanımız savaşmış ve şehit düşmüştür. Ama yalnız Karşıyakalılar ve Karşıyaka Spor Kulübü üyeleri, Yunan Kralının isteğiyle Atina’ya götürülüp meydanlarda idam edilmiştir. (1) Karşıyakalıların vermiş oldukları bu direniş mücadelesi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün iltifatlarına mazhar olmuştur.

Kadızade Raşit, Cemalettin Umar, Osman Güven, Reşit Civelek ve Salih Tanır Karşıyaka’nın diğer kurucularıdır. Karşıyaka renklerinin yeşilini Müslümanlıktan, kırmızısını Türklükten, bayrağımızdan alıyordu. Sömürge kentine dönüşen İzmir’i Karşıyakalı gençlerin ışığı aydınlatıyordu. (2)

Kurtuluş Savaşı yıllarında Karşıyakalıların işgale karşı dağlara çıkmasının hikayesi günümüze kadar kulaktan kulağa aktarılmış ve Karşıyaka taraftarlarının en büyük gurur kaynağı olmuştur. Anadolu’ya direnişe geçenlerin parola olarak kullandıkları ‘Biz Karşıyakalıyız’ sözleri günümüzde Karşıyaka tribünlerinde dillerden düşmeyen bir beste halini aldı. Karşıyaka kulübü kurucusu Zühtü Işıl Anadolu’ya geçip Mustafa Kemal’e direniş için destek veren Karşıyakalıların önderliğini yaptı.

Spor tutkusu ile ulusal uyanış heyecanı yan yana ilerleyerek, K.S.K’yı yaratmıştır. Bir zeytin ağacının altında milli spor kulübü kurmak için ant içen ve bu düşüncelerini gerçekleştiren altı delikanlı, gerçekte İzmir tarihi açısından son derece önemli bir süreci başlatmışlardır. Bu gençler, futbol yolu ile gençlik örgütlendirmelerini tırmandıran ve ulusal kültürlerini ayakta tutmak isteyen azınlıklara karşı milli bir tepkiyi dile getirmişlerdi. Bu gençlerin kurduğu K.S.K., Karşıyaka’da Türk Milliyetçiliği çevresinde toplanmak için can atan gençleri içinde bulundukları bunalımdan kurtaracaktı. Kaf Sin Kaf, bu yüzden 1912’lerden 1922’lere kadar Türk gençliğinin yabancı egemenliğine karşı direnişinin simgesi olmuştur ve Cumhuriyet’in ilanından sonra aynı K.S.K., bu kez Cumhuriyetin bir savunucusu olarak gençliği Atatürk’ün işaret ettiği ilkeler doğrultusunda güçlü, dinamik, kültürlü, çağdaş ve batıcı yetiştirmek için kolları sıvamıştı. (3)

Karşıyaka birçok İtalyan ve Yunan kulüpleriyle maçlar yapar ve Kurtuluş Savaşı’na kadar oynadığı bu maçları kaybetmez. Hatta bu galibiyetler kulübün kapanmasına bile neden olur. Karşıyaka’nın işgal kuvvetlerinin futbol takımlarıyla gerçekleştirdiği maçlardan bir tanesini Atatürk ve İsmet İnönü de bizzat izlemiştir. Atatürk, 13 Ekim 1925 ve 24 Haziran 1926 tarihlerinde kulübü iki kez ziyaret etmiş ve şeref defterine hislerini aktarmış, gördüğü gençliğe hayran olduğunu yazmıştır. Takımın İzmir Ligi şampiyonluğu vesilesiyle yaptığı ikinci ziyaretinde, futbolda yabancı takımları gol bile yemeden mağlup ederek şampiyon olduğunu duyunca, kulüp amblemine bayrağımızın ay yıldızının konmasını emretmiştir. Bu bağlamda Atatürk’ün isteğiyle ay-yıldızı taşıyan tek kulüptür Karşıyaka Spor Kulübü. (4) Kökeninde bir sportif heyecandan çok, bir ulusal uyanış coşkusu vardır.

Tribünlerde binlerce taraftarın hep bir ağızdan söylediği Kaf Sin Kaf sloganını, kulübün kurucuları arasında yer alan Bankacı Cemal Ahmet Bey bulmuştur.

KSK Marşı (5)

Çok yaşa şanlı Kaf Sin Kaf, çok yaşa Tac ettik gençlikte biz seni başa Gençliği yaşatmaktır gayemiz, Kaf Sin Kaf gençleriyiz.

Kalmasın kalbinde acı bir sızı Ufkunda sallansın yeşil kırmızı. Gençliği yaşatmaktır gayemiz, Kaf Sin Kaf gençleriyiz

Kaf Kaf Kaf Sin Sin Sin Kaf Sin Kaf Sin Kaf

*Kaynaklar

1- Atasoy, U. (2014), Tarihsel Fantazma: Ya Böyle Olduysa!. Akın, Y. (Yay.haz.), Kaf Sin Kaf, (s.101-110), İletişim Yayınları, İstanbul

2- Karagözlü, C. (2014), Değişen Dünya ve Karşıyaka Spor Kulübü. Akın, Y. (Yay.haz.), Kaf Sin Kaf, (s.179-1184, İletişim Yayınları, İstanbul

3- Aksoy, Y. (1993), Gavur İzmir’de Gol Sesleri. Horak R., Reiter W. Bora T. (Yay.haz.), Futbol ve Kültürü, (s.323-350), İletişim Yayınları, İstanbul

4- Uyar, M. (2014), Karşıyaka ve Basketbol. Akın, Y. (Yay.haz.), Kaf Sin Kaf, (s.123-146), İletişim Yayınları, İstanbul

5- 1925 senesinde müzik öğretmeni Halit Bey tarafından yazılıp bestelenmiştir.


132 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Post: Blog2_Post
bottom of page